Yamaç paraşütü kuralları, bu adrenalin sporunu güvenli ve kusursuz bir şekilde tamamlamak için oluşturuldu. Her ne kadar dünyanın en güvenli ve keyifli aktivitesi olsa da bir tür adrenalin sporu olduğu için kendi içinde risk barındırıyor. Eğer ki uçuş öncesi ve sonrası tüm faktörler eksiksiz yerine getirilirse ortaya mükemmel bir macera çıkıyor. Bu yazımızda paraşütle atlamada özel olarak belirlenmiş kuralları anlattık. Keyifli okumalar diliyoruz.
Paraşütle atlamak günümüzde milyonlarca kişinin hayali. Kimi bu hayalinin peşinden koşuyor kimi ise doğru anı bekliyor. Geçmişte olduğu gibi bugün de ilgi çok yoğun. Bu ilginin temel sebeplerinden birisi de herhangi bir eğitim ya da deneyime ihtiyaç duyulmaması. Tandem adı verilen ve ticari amaçlı yapılan atlayışlar, dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de sıklıkla yapılıyor. Fethiye bu konuda bir numara. Babadağ pisti global düzeyde ün yapmış bir konumda. Ayrıca çok ciddi bir prensip ile atlayışlar gerçekleştirildiği için 7’den 70’e herkes bu pisti tercih ediyor.
Bir uçuşun güvenli olabilmesi sadece atlayışı yöneten pilota ait değildir. Evet, tüm uçuşu o yönetir ama katılımcıların da üzerine düşen birtakım hususlar bulunmakta. Kısacası yamaç paraşütü kuralları hem pilotu hem de katılımcıyı kapsar. Öncelikli olarak uçuş okulu, süreç boyunca gerekli olan ekipman ve donanımları en iyi şekilde tahsis etmek zorundadır. Bu kapsamda firmalar yılın belli aralıklarında ekipmanlarını yeniler. Paraşüt malzemeleri ne kadar kaliteli olursa, güvenlik düzeyi de o derece artar. Yazının devamında tüm öne çıkan kuralları geniş açıklamalarıyla inceleyeceğiz.
Yamaç Paraşütü Kuralları Neler?
Gökyüzünde uçmak ciddi bir iştir. Her detay en ince ayrıntısına kadar özenle üzerinde durulması gerekiyor. Hiçbir negatif detay ‘sonra halledilir’ gibi bir tutumla ele alınmaz. Ayakları boşluk ile buluşmadan evvel her şey olması gerektiği seviyeye getirildiğinde güven unsuru öne çıkıyor. Peki ama yamaç paraşütü kuralları neler? hangi detaylara dikkat edilmeli? İşte detaylar…
Yamaç paraşütü yaparken dikkat edilmesi gereken kurallar:
Pilot, uçuş öncesinde tüm ekipmanların düzgünlüğünü kontrol etmekle yükümlü. Uçuş başlayana kadar her bir ayrıntıyı dikkatle gözden geçirmesi gerekiyor.
Uçuş başladığı andan itibaren sürecin tüm yönetimi pilota ait. Katılımcılar paraşütü kullanma ya da yönlendirme hakkına sahip değil.
Tandem uçuşa katılan turistler, uçuş sırasında kasklarını ve can yeleklerini takmakla yükümlü. Aksi halde pilot uçuşu başlatmama hakkına sahip.
Uçuş sırasında pilotun yanında ilk yardım çantası bulunmak zorunda.
Bireysel uçuşlarda pilotlar diledikleri yerden atlayış gerçekleştirme hakkına sahip. Ancak tandem yani ticari bir uçuş planlanacaksa sivil havacılığın onay verdiği pistlerde bu aktivite yapılabiliyor. Aksi halde büyük cezai yaptırımları var.
Yamaç paraşütü atlayışı pilot ve +1 kişi ile yapılır. 3 kişi kesinlikle binemez. Talep edilse de pilot bunu kabul edemez.
Tandem atlayışlarda kesinlikle kurtarma botu ve yedek paraşüt bulundurulması gerekiyor.
Hava koşulları ve rüzgar seviyesi uygun olmadan atlayış gerçekleştirmek yasak.
Kalp rahatsızlığı ve astım hastaları bu etkinliğe katılamaz. Ayrıca hamile bireylerin de paraşüte binmesi yasak.
105 kilodan fazla olan kişiler kesinlikle yamaç paraşütüne binemez.
Alkollü olan bireyler ile uçuş yapmak yasak.
Son olarak yamaç paraşütü kuralları için yaş sınırına değinmekte fayda var. Bu sporda reşit yaşı 16 olarak belirlendi. Yani 16 yaşından küçük bireyler ancak aile izni ile katılım sağlıyor. Ailenin onay vermesi durumunda 4 yaşa kadar uçuş gerçekleştiriliyor. SKY Fethiye bugüne kadar 4 yaşına kadar bireyleri çok kez uçurdu. Çünkü gökyüzü tutkunu olmanın bir yaşı yok. Çocuk yaşta bile bu tutkuya kapılan ve gökyüzündeyken hiç korkmadan anın keyfini çıkaranların sayısı hayli fazla. Dilerseniz bir paraşütte size diğer paraşütte çocuğunu aynı anda atlayabilir, gökyüzünde hoş bir karşılaşma yapabiliyorsunuz. Detaylı bilgi için SKY Fethiye iletişim araçları 7/24 çevrimiçi hizmet veriyor.
Yamaç Paraşütü Yaparken Kask Takmak Zorunlu mu?
Çok sık sorulan bir konu. Zira yazın Fethiye sıcaklarında çoğu zaman kask bireyleri oldukça rahatsız edebiliyor. Normalde kask takılması gerektiği bir kuraldır. Ama bu konuda uçuş okulları katılımcılara yardımcı olmak adıyla bazı istisnalar uygulayabiliyor. Atlayış esnasında mutlaka kaskınızı takıyorsunuz. Ancak havada gökyüzünün keyfini daha iyi çıkarmak için kısa süreli kaskınızı çıkarma hakkınız var. Ancak belirttiğimiz gibi kalkış ve iniş sırasında mutlaka bunu takmanız gerekiyor.
Alkollü Yamaç Paraşütü Yapılır mı?
Belki de yamaç paraşütü kuralları arasında en katı uygulamalardan birisi de kesinlikle alkollü binlemeyeceği. Bu kural hiçbir uçuş okulu tarafından esnetilmiyor. Zira havadayken pilot ve katılımcının zihni açık olması gerekiyor. Bazı bireyler uçuş korkularını yenmek adına atlayıştan önce birkaç kadeh alkol tüketimi yapıyor. Eğer bu durum pilot tarafından anlaşılır ise atlayış iptal ediliyor. Verilen ücret ya da kaparoda da iade olmamakta.
Hamileler Yamaç Paraşütü Yapabilir mi?
Gebelik dönemi bireylerin en hassas olduğu bir süreç. Kimi zaman farklı bir heyecan yaşamak için gebe kişiler bu aktiviteyi tercih ediyor. Ancak ne yazık ki böyle bir durumda atlayış gerçekleştirmek mümkün değil. Sivil havacılık kuralları gereği gebe kadınlar paraşütle atlayamaz. Bu kuralın alınmasının sebebi de yine bireylerin güvenliği ve sağlığıdır.
Yağmurlu Havada Yamaç Paraşütü Yapılır mı?
Kötü hava koşullarında ve rüzgarın yetersiz olduğu zamanlarda paraşütle atlayış yapılmıyor. Ancak yağmurlu havada atlamama bir kural değil, genelde pilotların bir güvenlik tercihi. Normalde günümüzde yağmurun bol olduğu zamanlarda da atlayan pilotlar var. Ancak bu bireysel uçuşlarda gerçekleşiyor. Çünkü tandem aktivitesinde birinci öncelik katılımcıların güvenliğidir. Eğer rezervasyon saatinizde ani bir yağmur yağarsa, talebinize göre ya uçuş saatiniz kaydırılır ya da ücretiniz iade ediliyor.
Paraşütle Atladıktan Sonra Vazgeçersem Ne Olur?
Uçuştan önce kısa bir süre eğitmenler katılımcılara aktiviteyi anlatır ve onların heyecanlarını yenmelerini sağlar. %99 oranda bu başarılı bir sonuç veriyor. Fakat çok nadir de olsa atladıktan sonra uçmaktan vazgeçen bireyler ile karşılaşılabiliyor. Böyle bir durum yaşanırsa öncelikle geri dönülemeyeceğini belirtmeliyiz. Ayaklar boşluk ile kavuştuğu andan itibaren uçuş başlar ve devam etmek zorunda. Ama pilotlar bu tür talepler halinde uçuşu hızlandırıyor ve kısa süre içerisinde iniş gerçekleşiyor.
Yamaç Paraşütü Kurallarına Uyulmak Zorunda mı?
Son olarak bu kuralların temelde neyi ifade ettiğine değinelim. Gerek sivil havacılığın gerekse de uçuş okulunun belirlediği kurallara tüm katılımcıların uyması zorunlu. Aksi taktide uçuş başlamaz ve etkinlik iptal edilir. Zaten unutulmamalıdır ki tüm alınan kurallar sizlerin sağlığı ve güvenliği için. Bunu düşünerek eksiksiz olarak size denilenlere uymanızı öneriyoruz. Böylece gökyüzünde olduğunuz vakit boyunca çok daha keyif alacaksınız. Kusursuz bir şekilde süzülmenizi tamamlayacak ve zemine ineceksiniz.
Yeni sezondaki uçuş takvimimize katılmak için şimdiden bizleri arayabilirsiniz. Yoğunluklar yaşandığı için 15 gün önceden rezervasyon yaptırmanızı öneriyoruz.